Begin december schreef ik mij in voor een cursus 'MS en cognitie' die werd gegeven door Wouter Lambrecht (klinisch neuropsycholoog bij Hersenletselpraktijk Gent) en ongeveer op hetzelfde moment heb ik beslist om deel te nemen aan een studie waarbij een wandelapp voor personen met MS wordt uitgetest. De sessies bij de neuropsycholoog gingen telkens op een maandagnamiddag door, voor de studie van de wandelapp moet ik 2 x per week de deur uit en de wandelschoenen aantrekken.
Meteen nadat ik mij had ingeschreven, kwam ook het besef dat dit voor mij een behoorlijke uitdaging zou worden, aangezien ik het niet gewoon ben om zoveel tijd voor mezelf in mijn agenda te plannen.
En ook al weet ik dat het mij écht wel goed zal doen en ik er zoveel voldoening uit kan halen...
Toch doemt heel af en toe de gedachte op 'of ik hierdoor anderen niet tekort zal doen'. Mijn werk en mijn leven hebben jarenlang in functie van anderen gestaan. Mensen helpen en hen terug op weg helpen was mijn missie, het maakte gewoon deel uit van mijn leven...
En plots breekt de veer ook bij mij en voel ik de nood om zelf hulp toe zoeken. Het lukt eventjes niet om positief te zijn en er te zijn voor anderen. Ik heb ademruimte nodig, tijd om alles eens op een rijtje te zetten. Ik werd de afgelopen maanden misschien ook iets te vaak geconfronteerd met de dood. Een vriend, een lieve collega, een toffe buurman, zijn er plots niet meer. Het drukt me met mijn neus op de werkelijkheid. Het heeft tijd nodig om het allemaal een plekje te geven. Ik hoor mezelf zeggen :
'Carpe Diem' ! Pluk de dag ! En geniet, nu het nog kan. Want het kan plots heel erg mis gaan...
Sinds kort ben ik aan het 'scrummen'. Ik bedenk welke zaken er sowieso moeten gedaan worden (meestal huishoudelijke taken) en ik heb een lijstje met dingen die ik meer wil doen (mediteren, yoga, schilderen, schrijven) en waar ik minder tijd aan wil besteden (smartphone, Facebook...). Elk nieuw patroon geef ik twee weken de tijd (soms ietsjes meer), zodat het een gewoonte wordt. En wanneer ik voel dat iets nieuws een gewoonte is geworden, voeg ik er iets nieuws aan toe. Ik vind het een hele leuke en praktische manier om mijn leven op te frissen en het werkt echt. Ik heb het idee niet zelf bedacht, maar kreeg deze tip aangereikt door journalist Otje van der Lelij (Flow 12/2018).
Ik verdeel ook de huishoudelijke taken over meerdere dagen en begin niet meer als een gek op één dag het hele huis te poetsten en op te ruimen. Eén klusje per dag is meer dan voldoende en op die manier heb ik ruim de tijd om nog leuke en nieuwe dingen uit te proberen. Het voelt een beetje alsof ik in een nieuw leven ben gestapt. Het voelt goed om mezelf uit te dagen, door vooral dingen te doen die er voor mij toe doen en die ik belangrijk vind. De focus ligt nu veel minder op wat anderen van mij denken en veel meer op wat ik wil en of ik daar écht zin in heb. Ik denk ook dat ik soms teveel denk en hierdoor in een draaikolk van emoties terecht kom, waardoor ik steeds meer de diepte werd ingezogen. Ik hoef niet meer zo nodig te snappen wat ik denk. I'm emotionally stable as an Ikea table :) Soms wankel ik nog een beetje, maar meestal slaag ik er wel in om terug rechtop te krabbelen en te genieten.
Ik let nu ook veel meer op signalen die me vertellen dat het niet zo goed met mij gaat. Vroeger kon ik maar door- en doorgaan, tot mijn lichaam me terugfloot. Nu weet ik dat, als ik veel mopper en tegen dingen opzie, ik teveel stress heb en het dus wat rustiger aan moet doen. Dan zeg ik afspraken af en probeer ik wat liever te zijn voor mezelf. Ik probeer ook elke dag een moment van stilte te nemen.
Ik sta bijvoorbeeld een halfuurtje vroeger op, zodat ik in alle rust in mijn leeshoekje kan genieten van een kopje thee. De geur van ochtenddauw, de eerste vogeltjes die beginnen te fluiten, een merel die iedere ochtend de tuin in huppelt op zoek naar een regenworm... Genieten van de eenvoud en daar ook intens gelukkig van worden.
Ik heb een paar moeilijke weken achter de rug en ik besef (alweer) dat ik iets te weinig tijd heb genomen om de emoties toe te laten. Er moesten nog zoveel zaken geregeld worden, er waren deadlines die moesten gehaald worden...Door alle gevoelens op te kroppen, ging het ook fysiek minder goed en was ik zelfs genoodzaakt om het wandelen 'on hold' te zetten. Ik belandde terug bij de huisarts, moest meerdere onderzoeken ondergaan, kreeg te horen dat ook het lichaam het wat aan het opgeven is en ik dus écht wel eens op de rem moet gaan staan. Alle energie was weg uit mijn lichaam, ik heb gehuild, mezelf zitten beklagen en zelfs zitten vervloeken (waarom lukt het mij niet om de knop om te draaien en in de eerste plaats eens aan mezelf te denken?). Ik had zowel emotionele, als fysieke pijn en leefde eventjes in een 'cocon'. En terwijl ik mezelf lag te beklagen in mijn zetel, bleef de wereld doordraaien, bleven mensen in openbare Facebookgroepen elkaar verwijten sturen en was iedereen volop bezig met het zoeken naar het perfecte kerstcadeau...
Onder mijn kerstboom lag een heel leuk boekje dat ik cadeau kreeg van mijn dochter. Zij gaf me het boek 'Kleingelukske' van Lynn Van Royen cadeau. 'Geluk zit in een klein hoekje'. We zeggen het vaak, maar passen het te weinig toe. Iedereen is op zoek naar het grote geluk. Vaak willen mensen steeds meer, zonder te beseffen dat ze al zoveel geluk hebben. Een goede gezondheid, een warme thuis, voldoende eten en drinken...Iedereen wil gelukkig zijn, er is altijd een verlangen en een 'onderweg zijn naar'. Maar we vergeten al te vaak stil te staan en rond te kijken. Want door altijd onderweg te zijn, kom je nergens aan. Geluk is geen eindmeet die bereikt kan worden, het is een optelsom van al de kleintjes onderweg. Kleingelukske is een boekje dat je doet gniffelen, lachen en zoveel herkenbare gevoelens naar boven haalt.
Ik heb alvast één goed voornemen voor het nieuwe jaar : ook ik begin vanaf nu met het noteren van 'kleine gelukskes' in een notitieboekje. We moeten het geluk niet te ver gaan zoeken...
- wakker worden nog voor de wekker afgaat en dan tot het besef komen dat het zondag is en je dus lekker lang mag uitslapen.
- De zetel verschuiven en alles terugvinden wat je het afgelopen jaar kwijt was
- De geur van versgebakken koekjes
- Struikelen en je nog net kunnen recht houden (om daarna zo onopvallend mogelijk verder te wandelen)
- Luidkeels meezingen met je favoriete song (in de auto)
- Een warme knuffel van de dochter
Heb jij ook kleine gelukskes ? Deel ze dan met anderen. Want vele kleintjes maken één groot !
Ik wens jullie alvast een heel fijn en gelukkig 2019 toe !
Liefs ♥ Els
Info boek kleingelukske : www.vanhalewyck.be/kleingelukske.html
Info hersenletselpraktijk Gent : www.hersenletselpraktijk.be/
PS : over mijn ervaringen ivm sessies MS en cognitie schrijf ik in een volgend blogje